DIT IS RACQUETBALL?

 

Racquetball is een flistsende racketsport, die wordt gespeeld in een afgesloten ruimte van 6.10 meter breed bij 6.10 meter hoog en bij 12.20 meter lang. De achtermuur wordt in het spel tot een hoogte van 3.65 meter gebruikt.

BASISPRINCIPE

 

Het basisprincipe van racquetball is, dat de spelers of team afwisselend de bal tegen de voormuur slaan voordat de bal voor een 2e keer de grond raakt. Met andere woorden: de bal mag maar 1 keer stuiteren. Het spel begint als de serverende partij (vanuit het servicevak) de bal in het spel brengt. Om en om zullen de partijen de bal moeten slaan totdat een van de partijen niet in staat is de bal te retourneren voordat deze een 2e keer heeft gestuiterd. Tijdens het spel mag de gehele baan gebruikt worden (ook het plafond) . De serverende partij zal proberen punten te scoren en de ontvangende partij zal trachten de serve terug te winnen. Punten kunnen alleen gemaakt worden door de serverende partij. Racquetball kan op twee manieren worden gespeeld. Het enkelspel met in totaal twee spelers of het dubbelspel met in het totaal 2 teams van twee spelers op de baan.

PUNTEN EN SNELHEID

Een wedstrijd draait om twee gewonnen games. Een game gaat tot de 15 punten. Indien er na twee gespeelde games sprake is van een gelijkspel, dan zal een derde game (tiebreak) moeten worden gespeeld. Deze tiebreak gaat tot de 11 punten. Voor zowel beginners als senioren geldt, dat racquetball op een relatief ‘laag’ tempo kan worden gespeeld. De snelheid van de bal is bepalend voor de moeilijkheidsgraad en het tempo van het spel. Hoe hoger de snelheid van de bal, des te hoger het gespeelde niveau. De rubberen racquetball is qua formaat iets kleiner dan een tennisbal, maar stuitert minsten zo goed. Topspelers kunnen de bal tot ver boven de 200 kilometer per uur over de baan slaan. spelers dienen dan ook altijd rekening te houden met de eigen veiligheid en die van de medespeler(s).

VOOR IEDEREEN EN ELK NIVEAU

 

Racquetball is een sport die, zeker op hoog niveau gespeeld, spectaculair is om te zien. Omdat de bal goed stuitert, zijn de beginselen relatief makkelijk te leren. Ook bij beginnende en jeugdige beoefenaren kan racquetball al snel tot mooien spelmomenten leiden. Bij jonge kinderen kan in plaats van een keer worden gekozen voor twee of meerder malen stuiteren tijdens het spel, waardoor er toch snel een spelvorm ontstaat.

ROLSTOEL RACQUETBALL

 

Een bijzondere variant is het rolstoelracquetball. De spelregels zijn gelijk m.u.v. het stuiteren. Bij rolstoelracquetball mag de bal twee keer stuiteren. Deze variant maakt het mogelijk dat minder valide en valide sporters samen de sport kunnen beoefenen.